Ilmaiset neuleohjeet

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Vuoden käsityöläinen Veera Välimäki!




Tätä uutista onkin ollut vaikea pitää salassa, mutta nyt kerrottakoon teillekin:

Suomen käsityön museo valitsee vuosittain Vuoden käsityöläisen ja tänä vuonna valittu on neulesuunnittelija Veera Välimäki! Julkistaminen tapahtuu lauantaina Jkl:n Kädentaitomessuilla TitiTyyn osastolla C 35/2 ja illaksi on suunnitteilla vapaamuotoista juhlintaa neulemiitillä jossain ravintolassa... mukaan voit ilmoittautua sähköpostilla info@titityy.fi Tulehan mukaan todistamaan historiaa:) Onhan tämä aivan mahtava juttu, toivoen saadaan neulesuunnittelun arvostus tässä maassakin nousuun. Vieläkin on monelle käsittämätöntä, että neuleohjeesta pitäisi maksaa...

Alla on museon tiedote aiheesta:
Suomen käsityön museon valitsema vuoden käsityöläinen 2012

Suomen käsityön museo haluaa vuoden käsityöläisen valinnalla nostaa esille perinteisestä ajattelusta poikkeavia ammattikäsityöläisiä. Vuoden käsityöläinen julkistetaan taidonpäivänä 14.4. Tämän vuoden käsityöläiseksi valittiin neulesuunnittelija Veera Välimäki Karjalohjalta. Veera Välimäki on nykyajan yrittäjä, joka on verrattavissa videopelien tekijöihin: tuotteet leviävät ympäri maailmaa asiaa harrastavien keskuudessa, mutta niiden tekijöistä suuri yleisö ei tiedä mitään. 


PUIKOT SIVELTIMENÄ

Veera Välimäki on neulonut kolmannelta luokalta lähtien, teinivuosina vähemmän, mutta lasten synnyttyä neulomisesta tuli intohimo. Neule oli helppo heittää syrjään ja taas tarttua siihen, kun sille oli aikaa kiireisessä lapsiperheen arjessa.
      Neulomalla sain tehtyä jotain itselleni ja hyvinvoinnilleni. Neulomalla minun ominaislaatuni pääsee parhaiten esille, sillä tavoin voin ilmaista itseäni.


Aina puikoissa

Alussa neulonta oli terapiaa ja nyt se on työ ja välttämättömyys. Neulepuikot ovat kädessä jo aamupalapöydässä. Lasten mentyä tarhaan päivä kuluu uusia neuleita suunnitellessa, ohjeiden kirjoittamisessa, malleja kuvatessa sekä sähköposteihin vastaillessa. Illalla lasten mentyä nukkumaan on taas aikaa neulomiselle. Neulonta on toisinaan yksinäistä, mutta netin välityksellä kokemuksia voi jakaa muiden kanssa.

– Hauskinta on se, kun istun ja neulon ja tiedän, mitä on tulossa. On kutkuttavaa, kun käsissäni syntyy juuri sellainen neule kuin olin suunnitellut. Kun asiakas sitten ostaa ohjeeni ja neuloo mallin, saa hän siitä itselleen hyvinvointia. Se vaikuttaa myös neuleperinteen jatkuvuuteen.

– Kaikki sai alkunsa, kun sain idean yksikertaisesta villapaidasta, ikään kuin liivistä. Neuloin sen omien mittojeni mukaan ja bloggasin sen. Sitten kaikki alkoivat kysellä, voisiko tästä tehdä mallin?


Veistoksellisia neuleita

Arkkitehtuurin opiskelu näkyy Veeran neulemalleissa. Opiskelu on tukenut kolmiulotteisuutta ja sitä on kautta tullut erilaisia ideoita. Nyt hänen arkkitehtoniset neulemallinsa valloittavat maailmaa neuleyhteisö Ravelryn kautta. Koska ohjeet ovat englanninkielellä sekä ladattavissa internetin kautta, ovat niiden ostajat ympäri maailmaa: Amerikasta, Ranskasta, Saksasta jonkin verran Australiasta ja Etelä-Afrikasta sekä tietenkin myös Suomesta. Hänen mallejaan on julkaistu niin kotimaisissa kuin ulkomaisissakin neulelehdissä, kuten amerikkalaisessa Knitscene-lehdessä.

Veera Välimäki on nykyajan yrittäjä, joka on verrattavissa videopelien tekijöihin: tuotteet leviävät ympäri maailmaa asiaa harrastavien keskuudessa, mutta niiden tekijöistä suuri yleisö ei tiedä mitään. Yritystoiminta pitää Veeran niin kiireisenä, ettei hän ole ehtinyt neuloa perheelleen lapasia. Niinpä mies on joutunut neulomaan lapaset ja sukat itselleen. Myös perheen lapset ovat kiinnostuneet neulomisesta.

Vuoden käsityöläinen julkistetaan lauantaina 14.4.2012 klo 14.00 Jyväskylän Paviljongissa Kädentaitomessuilla TitiTyyn osastolla C 35/2.  Veera on tavattavissa messuilla lauantai-iltapäivän.

Tutustu Veeran neuleisiin hänen nettisivuillaan ja blogissa sekä neuleyhteisö Ravelryn sivuilla:


Syksystä 2012 lähtien Veeran neuleita ja kuvia neuleista on esillä museon Käsityössä elämän tuntu –perusnäyttelyssä yhdessä vitriinissä 7.4.2013 saakka.